CASPIAN LIVE @ AN CLUB!

2014-01-15 20:00

 

 

 

"Ήδη στα πρώτα δέκα λεπτά άρχισαν να σβήνονται από την μνήμη μου αναμνήσεις από συναυλίες των Mogwai και Explosion In The Sky. Μπορεί άλλες φορές να έλεγα ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται και αν πέρναγε ποτέ από το μυαλό μου αυτή η σκέψη θα με θεωρούσα ιερόσυλο. Τώρα όμως και μετά από μια τέτοια ζωντανή εμφάνιση δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ότι οι Caspian ήταν η καλύτερη post rock μπάντα που έχω δει στη ζωή μου ζωντανά.

Ένταση και κοπάνημα μπροστά στα μάτια μου και μια δόση παράνοιας στα γαργαλητά των κιθάρων. Μαγεία, εξύψωση, θάμπωμα, ευχαρίστηση, συγκίνηση και παραισθήσεις. Λέξεις που δεν ταιριάζουν απόλυτα στο θέαμα που προσέφεραν οι Αμερικανοί και στα συναισθήματα που με συντάραξαν, αλλά πώς να ταιριάξουν αφού νομίζω ότι ακόμα και η ελληνική γλώσσα φαντάζει φτωχή στην περιγραφή αυτών.

Όταν έκλεισαν την βραδιά με το "Crawlspace" ο κόσμος ταξίδεψε μακριά, πολύ μακριά. Η μπάντα είχε βγάλει τον καλύτερο της εαυτό και το θερμό χειροκρότημα καθώς και οι αντιδράσεις προς τα μέλη του συγκροτήματος έδειξαν ότι άρεσαν πολύ και τίμησαν ιδιαίτερα με την παρουσία τους την χώρα μας.

Αν υπερβάλλω ζητώ συγνώμη κι αν παραφέρομαι φταίνε αυτοί. Γιατί αυτοί χαραμίζονται στο στούντιο, γιατί αυτοί φτιάχτηκαν για να παίζουν live, γιατί αυτοί έδωσαν μια παράσταση άνευ προηγούμενου και αυτοί δήλωσαν ήδη για το live της Αθήνας: "Hard to find the words, it rules here so hard". Αυτό τα λέει όλα, χωρίς να λέει τίποτα. Εμένα πάντως με καλύπτει και τους ευχαριστώ γ' αυτό που μου χάρισαν."

Θεοδόσης Γενιτσαρίδης, Caspian live review 22/05/2010 @ rocking.gr

-

"Και εκεί που όλοι περιμέναμε ένα μάλλον ψιλομέτριο show (δεδομένου των συνθηκών) μας ήρθε ο ουρανός σφοντίλι! Το σχετικά κοινότυπο αλλά καλοπαιγμένο στουντιακό post rock των Caspian μετατράπηκε σε ένα συναυλιακό post metal συνοθύλεμα έντασης, όγκου και μελωδίας που ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φανταστεί. Οι Caspian είναι από εκείνες τις μπάντες που είναι όντως προορισμένες για το σανίδι και μόνο εκεί μπορούνε να ξεδιπλώσουνε το αληθινό τους ταλέντο και την πραγματική τους δύναμη - και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’αυτό.

Ειλικρινά αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο που δεν καταφέρνουν να βγάλουν όλο αυτό το πάθος και την ένταση στις στούντιο δουλειές τους αλλά πραγματικά πρέπει κανείς να τους δει ζωντανά για να καταλάβει το αληθινό μεγαλείο αυτής της μπάντας. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναυπάρξει άλλη post rock (?) συναυλία με το μισό κοινό να επιδίδεται σε ένα ξέφρενο headbanging σαν αυτό που παρακολουθήσαμε το Σάββατο στο ΑΝ. Και αν κάποιους αυτό τους ξενίζει, τότε απλά θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Γιατί μόνο έτσι θα μπορούσανν να καταλάβουν τον λόγο που η μπάντα από την Μασαχουσέτη κατάφερε να κάνει ακόμη και τον τελευταίο θεατή να κουνάει το κεφάλι πάνω κάτω παρασυρμένος από την μαγεία των ήχων. Ακόμα και κάποια από τα καλύτερα τους κομμάτια, όπως το υπέροχο "Ghosts of the Garden City", το "Malacoda" ή το "Crawlspace", με το οποίο και κλείνουν συνήθως τα live τους, ακούστηκαν τρεις φορές καλύτερα απ’ότι είναι στα album.

Αν το μεγαλύτερο στοίχημα που κάθε instrumental μπάντα έχει να κερδίσει είναι το να μπορέσει να κρατήσει την προσοχή του ακροατή στο ίδιο επίπεδο καθ’όλη την διάρκεια της εμφάνισης της, τότε οι Caspian όχι μόνο κέρδισαν αυτό το στοίχημα αλλά πλέον μπορούν να θέτουν και το δικό τους - γιατί από εδώ και μπρος κάθε post rock μπάντα που θα βλέπουμε θα έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμη μέτρο σύγκρισης. Αξεπέραστοι!"

Γιάννης Κοκονάκης, Caspian live review 22/05/2010 @ mixtape.gr

-

Τέσσερα χρόνια μετά, με συν ένα στούντιο αλμπουμ, τρία EPs και τόνους συναυλιών στη πλάτη τους, και χωρίς τριήμερο Αγίου Πνεύματος και τελικό Champions League, η αξεπέραστη μπάντα από τη Μασαχουσέτη, σας δίνει μία ακόμα ευκαιρία, μην την χάσετε σε Αθήνα (15/1 στο An Club) και Θεσσαλονίκη (16/1 στο Eightball Club).

Links
Caspian @ facebook | Caspianmusic.net
We.Own.The.Sky @ facebook | We.Own.The.Sky @ bandcamp

CTSprods.com | www.anclub.gr
EightballClub.gr | Eightball Club @ facebook

- See more at: https://www.anclub.gr/2013/10/15-01-2014/#sthash.2I2vMOTp.dpuf